Hej alla Viktiga Vuxna

Nu är det snart sommarlov för cirka 6000 högstadie- och
gymnasieungdomar i Sollentuna. Många unga dricker alkohol för första gången under sommaren. Här kommer några tips till dig som är viktig vuxen för en säker sommar tillsammans:

• Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  • Ungdomar som får alkohol av någon de känner dricker mer.
  • Sex av tio unga säger att de inte skulle dricka alkohol om det inte kom från någon de kände.
  • Prata också med äldre syskon och kompisar och gör klart för dem att du förväntar dig att de inte köper ut.
  • Föregå med gott exempel
  • Var tydlig med din inställning till alkohol och vad du förväntar dig av din ungdom.
  • Du är en förebild för dina barn.
  • Hjälp till att säga nej
  • Många ungdomar dricker alkohol på grund av grupptryck, och de kan ha svårt att säga nej till alkohol när andra dricker.
  • Berätta också att det är okej att säga nej trots att andra säger ja och att det inte är ok att tjata på någon annan om att dricka
  • Engagera dig i din ungdoms planer
  • Prata med din ungdom om vilka de ska träffa och var de ska vara. Håll kontakt och stäm av medan de är ute.
  • Påminn gärna om att hålla avstånd och inte samlas i för stora grupper. Prata ihop dig med andra föräldrar och var tillgänglig hemma eller via telefon.
  • Var ute
  • Ta en extra runda med hunden eller en promenad med grannen när ungdomar är ute, gå förbi där ungdomar brukar vistas, eller börja nattvandra tillsammans med andra föräldrar. Ju fler vuxna vi är som syns ute, desto lugnare blir det.

På Vibyskolan vill vi att föräldrar deltar aktivt i Nattvandring, därmed har vi gjort Nattvandringen obligatorisk i åk 6-9 och delar ur kvällar att vandra på. Bra för våra ungdomar, närområdet och för att skapa ett nätverk bland föräldrar. Läs mer på www.vcafe.se